13 Aralık 2015 Pazar


Çerçeveler, bir tarayıcı penceresini birden fazla pencereye bölüp her bir pencere içerisinde farklı içerikler gösterilmesini; ayrıca bir pencerede tanımlanmış olan bağlantıların (linklerin) istediğiniz bir diğer pencerede görüntülenmesini sağlar.
Çerçevelerin özelliklerini aşağıda olduğu gibi özetleyebiliriz;
  •  Her çerçevenin kendine ait bir URL adresi vardır.
  •  Her çerçeveye bir isim verilebilir.
  •  Çerçeveler kullanıcı tarafından verilecek ölçülerle boyutlandırılabileceği gibi otomatik olarak da boyutlanabilme özelliğine sahiptir.


İçinde çerçeveler bulunan bir sayfa oluşturmak için, öncelikle çerçevelerin özelliklerini tanımlayan temel bir html dosyası oluşturmak gerekir. Çerçevelerden oluşan bir sayfanın normal bir html belgesinden farkı içeriğinde <body> etiketi yerine, <frameset> etiketini kullanmasıdır.

 <frameset> 

Çerçeve oluşturmak için kullanılan etikettir. Bu komut ile tarayıcı penceresinin kaç parçaya bölüneceği (çerçeve sayısı) ve bu çerçevelerin boyutlarının ne kadar olacağı belirlenir. 

Kullanımı:
Frame kullanımı

 <frame> 
<frame> etiketi, <frameset> etiketi ile oluşturulan çerçevelerin içeriğinde gösterilecek sayfaların belirlenmesi için kullanılır.
Parametreleri:
Frame Parametreleri

Cols 
<frameset> etiketi ile kullanılan parametrelerden birisidir. Ekranı dikey olarak (sütunlar halinde) tanımlanan boyutlara bölmek için kullanılır.
Oluşturulacak sütunların genişlikleri pixel veya yüzde(%) cinsinde belirlenir. Sütun sayısı, çerçeve sayısını belirleyici niteliktedir.
Kullanımı:
<FRAMESET COLS="1. sütun genişliği, 2. sütun genişliği, 3.sütunun genişliği, …">
Örnek 1:
<frameset cols=”30%, 40%, 30%”>

<frameset cols=”200,*,200”>
Burada sütunlar şeklinde tanımlanan birinci ve üçüncü çerçeve 200 pixel değerinde, 2. çerçeve ise sayfanın geri kalan kısmını kapsayacak şekilde boyutlandırılmıştır.
Rows 
<frameset> etiketi ile kullanılan bir diğer parametre ise rows parametresidir. Ekranı yatay olarak (satırlar halinde) tanımlanan boyutlarda bölmek için kullanılır.
Kullanımı:
<FRAMESET ROWS="1. satır genişliği, 2. satır genişliği, 3.satır genişliği, …">
Örnek:
<frameset rows=”200,*,200”>





0 yorum :

Yorum Gönder