1 Aralık 2015 Salı

İnternetin ortaya çıkmasıyla bilgi çağında yeni bir dönem başlamıştır. Bunun üzerine web yazılım dilleri de hızlı bir şekilde gelişmiştir. Bu dillerden biri de günümüzde en çok kullanılan diller arasında olan PHP’dir.
PHP birçok yazılımcının tercihi ve yardımcısı durumundadır. PHP’ nin sağladığı esneklik ve gösterdiği performans tercih edilme sebeplerinden biridir.
PHP ile üstün performans sağlayan Apache web sunucusu da internet dünyasında önemli bir yere sahiptir.
PHP ile ayrılmaz bir bütün olan MySQL veri tabanı web sayfalarımızda interaktif kullanımı sağlayan en önemli araçlardan biridir. PHP ile MySQL deyim yerindeyse kardeş sayılırlar.
MySQL veri tabanına ara yüz olarak kullanılan PhpMyAdmin ise PHP – MySQL ikilisiyle beraber kullanılır.

Programlamaya Giriş
Bilindiği gibi internet üzerindeki statik web sayfaları ziyaretçinin interaktif olarak web sayfasını kullanmasına olanak vermemektedir. Bu yüzden etkileşimli web sayfaları oluşturmak için web programlama dilleri geliştirilmiş ve internet programcılığı yaygınlaşmıştır.
Ayrıca web programlama sayesinde HTML ile oluşturulabilecek bir web sayfası daha az zamanda ve daha az kod yazarak oluşturulabilmektedir. Örneğin 1’ den 100’ e kadar olan sayıları alt alta yazdırmak istesek HTML (HyperText Markup Language / Hareketli-Metin İşaretleme Dili) ile 100 satır, PHP programlama dili ile 2 satır kod yazmamız yeterli olacaktır. PHP bizim yerimize 2 satırlık kodu yorumlayarak ortaya 100 satırlık HTML kodunu oluşturacaktır. Aradaki fark göz ardı edilemeyecek kadar çoktur.
Günümüzde PHP, ASP, Perl, CGI, Java gibi birçok programlama dili vardır. Programı yazan kişinin tercihine göre bunlardan herhangi biri seçilir. Bu diller sayesinde internet oyunlarından, ticari yazılımlara (e-ticaret) kadar çok çeşitli programlar yazılabilir.
Program oluşturabilmemiz için en az iki adet yazılıma ihtiyacımız vardır. Birincisi sayfalarımızın görüntülenmesini sağlayan web sunucusu, ikincisi ise hangi programlama dilinde kod yazıyorsak o kodları yorumlayabilecek yorumlayıcı.
Burada Apache web sunucusu ile PHP yorumlayıcı anlatılacaktır. Apache ve PHP birlikte yüksek performansla çalışır. Bu yüzden bu iki yazılım birbirinden ayrılmaz ikili olarak kabul edilir.
Sonraki Kayıt
Previous
This is the last post.

0 yorum :

Yorum Gönder