9 Mart 2016 Çarşamba

05:56:00
Fireworks ile hem vektör hemde bitmap modlarında web siteleri ve grafikler hazırlayabilirsiniz.

TEMEL KAVRAMLARI

Piksel: Ekranda oluşan görüntüler noktalardan oluşur. Noktalar kare şeklindedir. Çok yakından bakıldığı zaman veya resim büyütüldüğünde bu noktalar fark edilebilir. Ekranda kontrol edilebilen en küçük noktalara piksel denir. Bir piksel kırmızı, yeşil ve mavi renklerin karışımından oluşur.
– Bitmap (piksel tabanlı) resim programları, ölçü birimi olarak piksel kullanırlar.
– Piksel yoğunluğu arttırılırsa görüntü netleşir. Çok fazla arttırıldığında ise dosyanın kapasitesinin artmasına, ayrıca yazdırılırken zaman kaybına ve mürekkep sarfiyatına neden olur.

Nokta ve Nokta Aralığı (Dot ve Dot Pitch) : Pikseli oluşturan kırmızı, mavi veya yeşil renklerinden her birine ise nokta (dot) denir. Bir pikseldeki renklerin birbirine olan mesafesine nokta aralığı (dot pitch) denir.

Çözünürlük : Bir defa da ekranda görüntülenebilen piksel sayısına çözünürlük denir. Örneğin 800 X 600 denildiğinde 800 sütun ve 600 satır kullanıldığı, bunların çarpımı olan 480.000, toplam piksel sayısını verir.

Rezolasyon : Bir resmin piksel yoğunluğu yani PPI (Pixel Per Inches) 1 inç karede (1 inç = 2.54 cm) bulunan piksel sayısıdır.


GÖRÜNTÜ FORMATLARI

Kayıt dosyalarında en çok png, jpg, gif kullanılır.

PNG
     PNG (Portable Network Graphics) formatı patentsizdir. PNG, kayıpsız Wave Table sıkıştırma yöntemini kullanır. Şu anda mevcut olmayan kayıpsız gerçek renk ve saydamlık bilgilerini içeren resim kalitesini internete taşımayı amaçlamaktadır. PNG dosyalarındaki saydamlık bilgileri alfa kanalı içerisinde saklanmaktadır. Sıralı yükleme de olanaklıdır. Ayrıca sıkıştırma için değişik filtreleme algoritmaları sıkıştırma öncesi kullanılabilmektedir. PNG; Görüntü işleme yazılımı programında düzenlenebilir bir dosya formatıdır. 

JPG
     JPG formatı, resim işleme programlarının yüksek MB'lı dosyaları sıkıştırarak disk üzerinde kayıt edebileceğiniz bir formattır. JPEG veya JPG formatının özelliği ,gerçek renk değerlerini içermesidir. Bu nedenle fotografik (çizgisel/grafiksel olmayan) görüntüleme için kullanılmalıdır. Web sitelerinde kalitesinin iyi olmasının yanında boyutunun az olmasından dolayı çok kullanılmaktadır.

GIF
     Graphics Interchange Format (GIF) dosyaları internet üzerinde oldukça yaygın kullanılan bir formattır. Az sayıda renk içeren (1 ile 8 bitlik) dokümanlarda oldukça iyi sıkıştırma sağlaması, animasyonlarda zamanlama ve farklı boyutlardaki resimleri bir arada tutma desteği, saydam renk tanımlanması bu formatı popüler yapan nedenlerden sadece birkaçıdır. 

Vektör Grafik Nedir?
     Vektör grafikler çözünürlükten bağımsız, herbir nesne matematiksel ifadelerle oluşturulan ve en önemlisi detay kaybetmeden herhangi bir boyuta yeniden ölçeklendirilebilen grafik türüdür.
Vektörel bir nesne büyütüldüğünde herhangi bir bozulma gerçekleşmez.


Vektörel grafiklerin avantajları nelerdir?
1.Vektör grafikler gerektiğinde bitmap haline kolaylıkla getirilebilir.
2.Vektör grafikler istenildiğinde büyütülebilir, nesneler yeniden renklendirilebilir, nesneler yeniden şekillendirilebilir.
3.Dosya boyutu olarak daha az yer kaplarlar.

Vektör grafiklerin dezavantajları nelerdir?
Vektörel grafik çalışmalarında görsel olarak fotoğraf kalitesinde üretim yapamazsınız.
Vektörel grafik çalışmaları web üzerinde bitmap olarak çevirmeden kullanamazsınız.


Bitmap grafik Nedir?
     Bitmap türü grafikler, ilgili imajı oluşturan ve herbiri renk bilgisi içeren piksel veya noktaların yan yana ve alt alta dizilmesiyle oluşan grafik türüdür.Piksel ise bir bitmap görüntüyü oluşturan en küçük noktadır.Bitmap grafiklerde görüntüyü büyüttüğümüzde resmin  görüntü kalitesi bozulur.


Bitmap grafiklerin avantajları nelerdir?
     Bitmap grafiklerde piksellerin her birine müdahale edebilirsiniz. Bu sayede fotoğrafçılar veya sayısal sanatçılar fotoğraflara rötuş yapma imkanı bulurlar.Bitmap grafikler milyonlarca renk değişimi alabilir.

Bitmap grafiklerin dezavantajları nelerdir?
     Bitmap grafiğin sahip olduğu çözünürlükten daha yükseğe getirildiğinde keskinliğini yitirir ve görüntüde bozukluk meydana gelir. Aynı zamanda sahip olduğu çözünürlükten daha aşağı hale getirildiğinde de pikseller kaldırıldığı için orijinal görüntüsünü kaybeder.
Bitmap grafikler özel dosya biçimlerini saymassak(Photoshop gibi programların kullandığı .psd dosya türü gibi) katman bilgileri içermezler. Bu yüzden düzenlenmesi vektör grafiklere nazaran zordur.

0 yorum :

Yorum Gönder